Pencanting tegar

1/12/12

Aku maafkan kamu.

Pernah dengar tak lagu Jamal Abdillah feat. Malique - Aku maafkan kamu.

Cuba hayati bait lagunya.


Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
Atur sepuluh daktil batal yang batil
Detik dua usul ditutup satu lagi tampil
Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
Minta diisolasi dari dalil busuk jahil
Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi
Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
Mana cepat terbang atau warna gelang tangan
Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan
Halusinasi susuli ketandusan ihsan
Ubat parut auditori kesan artileri insan
Gagal dikesan
Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku
Timbul tenggelam, timbul tenggelam
Acapkali terpendam, acapkali tersergam
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam
Kutimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu
Maafkan mereka, mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
Maafkan mereka, mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati
Atas kepala murai sekawan
Mari ku ramit kucup lehernya
Terlalu rahi dendam di angan
Sampai terkacip mulut mahirnya
Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku
Jangan ahli sihir seru nama maharaja
Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
Kalau terpelajar sila guna hak miranda
Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri, aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi, mari tafsir alif ba ta
(Alif)
Ada teratak di hujung kampung
(Ba)
Bawah cermin kopak ada kotak
(Ta)
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku
Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
Ternyata kamu lebih suci dari apa yang kubayangkan

Well, aku pasti dan sangat pastiyang setiap di anatar kita mesti ada orang yang kita tak suka atau orang tak suka kita. Yelah, we can't make the whole world loves us kan?
Ada manusia yang jenis tak erti apa itu sinikal, kurang hajar dan jaga hati orang. Ya, memang ada jenis orang memang tak tahu macam mana nak jaga hati orang. Asyik rasa diri bagus. Grandiosity. Orang jenis ini ada masalah personaliti yang kita panggil Narcisisstic Personality Disorder. Juga ada jenis yang nak mintak attention. Baik di alam realiti mahupun dalam blog. Kalau realiti memang sangat obvious la kan. Kalau dalam blog? Dia akan guna cara mengeji ke, tepek gambo bebanyak ke, mengkritik orang je memanjang dan rasa diri sendiri je betul just because dia nak dapat banyak attention.. ini kita pangil dia ada Histrionic Personality Disorder. Orang macam ni resa bila dia tak jadi centre of attraction.

Ok, enough of that, Takde kena mengena. Just basic knowloedge of psychiatric patients.

So, kalau ada orang yang telah melukakan hati kita tu. Kita try to think positive. Life is colourful kan? Pasti ada sebab kenapa Allah temukan kita dengan manusia camtu.
Kita selalu minta padaNya agar dikuatkan iman, tingkatkan kesabaran dan ketabahan. So, macam mana nak tingkat sabar kalau takde ujian? 
Allah bagi kita jumpa orang - orang macam ni. So, kita cuba fikir positif, dan bersabar, And cakap pelan pelan dalam hati...

" Aku maafkan kamu. "

p/s: The world needs more positive people. And it starts with YOU. :)

4 comments:

Aishah Jahirah said...

be positif walupun kdg2 susah....
maafkan org blh buat jiwa tenang..;p

Shukri Mohd Ali said...

Nabi kata jadilah yang terbunuh dan jangan jadi yang membunuh :)

bila orang buat salah, maafkanlah :)

ainol akasyah said...

wewiiitt lagu abg jamal la.. dlu sy rase lagu ni mcm kelakar tp bile dah slalu dnga dah jd minat sgt2 .. hehehe unik rasenye

CKB said...

orang yang tenang adalah org selalu memaafkan org:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails