Pencanting tegar

8/31/10

personal : sampai bila?

Salam Ramadhan serta selamat menyambut kemerdekaan yang ke- 53.Sudah 53 tahun Malaysia menyambut kemerdekaan dari penjajah. Bebas. Kini bebas..oohh kini bebasss berlariiiii mengejar mimpiiiiiii..menujuu segala citaaa kejayaAANNNNNNNN...BEBAS KITA BERLARIII!!aih, ternyanyi pulak. nasib baik suara aku sedap. kalah Ella.

Kita telah merdeka dari penjajah. Tapi andainya kita menilai kembali, adakah kita ini sebenar- benarnya telah merdeka dari mereka?
Lihat saja dari segi mentaliti dan gaya hidup masyarakat kita khususnya masyarakat Melayu yang disinonimkan sebagai masyarakat Islam.
Pakaian yang sendat mendat, baju ketat metat, duduk sesama bukan muhrim rapat- rapat, lagak jalan gedik menggeliat, semuanya berkiblatkan barat.

Inikah merdeka pada kita? Di mana masyarakat yang negaranya negara Islam?

Baiklah. Lupakan tentang hal negara.
Fokuskan kepada diri.

Ingin sekali aku petik bait lirik lagu Awaken nyanyian Maher Zain

Oh...I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves


Negara sudah merdeka.
Tapi adakah diri kita sudah merdeka dari pautan dosa?

Malaikat Jibril berkata: “Celaka seseorang yang masuk ke bulan Ramadhan tetapi keluar dari bulan Ramadhan dengan tidak di'ampuni dosa'nya oleh Allah" Maka Rasulullah pun berkata: “Amin.

Semoga kita tidak tergolong dari golongan yang diaminkan itu. InsyaAllah. 

Janganlah kita sering menyalahkan pihak lain atas kelalaian kita sendiri, kerana semuanya; nak tak nak, mahu tak mahu semuanya dari diri sendiri.
Kuatkan diri. Tabahkan hati. Tingkatkan sabar.
Kejarlah 10 Ramadhan terakhir ini. Semoga kita antara insan terpilih yang ketemu malam penuh barakah; Malam Lailatul Qadar.

Aminn

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails