Pencanting tegar

8/23/10

Nostalgia: Bulan Puasa Masa Kecik2 =P

Salam Ramadhan Al Mubarak

Aku teringat masa kecik2 dulu. Bile tibe je bulan puasa nk dekat ujung2 tahun tu kami warga kanak2 di Taman Bukit Teratai tersangat2lah excited. Kenapa? nak puasa penuh sebab nak dapat RM 30. ( Sehari singgit )
Kami akan berlawan2 " siapa puasa penuh kali ni". ( Ternyata xde penghayatan Ramadhan masa2 x mtg ni ,,hehe ).


 tak.. ni bukan gamba masa darjah 3..ni tingkatan 3

setiap kali lepas balik sekolah ( kami sekolah pagi ), kebiasaannya aku akan terus mandi dan tukar baju dan terus pegi bukak tudung saji atas meja mengharapkan mama masak sedap2 walaupun kadang2 hanya sardin je tapi sebab mama yang masak aku tetap rasa sardin tu sedap sebab mama sangat pandai masak! FUHH

( tarik nafas jap...inhaleeeee...exhaleeeeee)
ok!

tapi bile bulan puasa, aku bukak tudung saji, hanya ada roti sambil ada notes mama " Kalau ina nak makan mama ada buatkan sup and nasi ade lebih sahur tadi. Roti pun ada"

Masa tu aku terharu, aku dah cakap aku nak puasa penuh ( eh, jap2 masa ni aku umo 9 tahun )tapi mama masih buatkan makanan sebab takut aku x tahan sebabnya aku memang ada gastrik.
Aku kuatkan iman, tutup balik tudung saji dan bukak buku wat keje sekolah lepas solat Zohor.

...
...
....

Jam dah menunjukkan pukul 3 ptg, aku melepek di tepi sofa menghadap tv yang ntah cakap ape pun aku da x leh absorb. Dalam fikiran aku, " bila la nak masuk Maghrib ni... bila la mama nak balik ni...."

lalu aku pergi bilik air amik wuduk. Atuk kata elok kalau kite sentiasa ada wuduk. tapi sebenarnya itu hanyalah alasan di bulan Puasa! Aku suke amik wuduk terutamanya tang kumur2 tu. Entah kenapa masa tu air paip tu rase manis mcm air nyior! wkaakakaka




tak... waktu dalam gamba ni aku bukan tahun 3, aku 3 tahun. bulan puasa aku x pernah puasa waktu ni

"Ina! Ina! Assalamualaikum! Ina!!!"

Ha, tu jiran aku atau ahli seangkatan sepikiran seotakan yang bernama Hisham. ( Aku dulu jarang ada kawan perempuan sbb dorg jarang kuar rumah )

Aku pun berlari bukak grill. " Wslm, ha. Nak ape?"

" Jom la main"

" Bulan pose la, nnt x larat"

" Alah, ko tu yang lembik sangat. Ngade2. Cepatlah"

Grr..aku agak berapi ketika itu. Selamba je kata aku ngade2 n manje..mana ada.......( bile difikirkan kembali memangagk manje n ngade2 ms dulu..ala bdk kecik mmg la kan??hahaha)

Aku pun keluar pergi main. Masa tu aku tak pandai lagi naik basikal so Syam bwk / carry aku kat belakang.
Pastu kitorang main ' police entry', batu seremban, main kejar2 n main sorok2
Disebabkan aku duduk di KL tak macam kawasan kampung ada banyak semak and kebun boleh diteroka,
kawasan untuk kami main sorok2 sangatlah terhad.

Port aku and Syam biasanya >>>> longkang bawah jalan tu..wakakaka ( gile jijik! tapi masa ni cume pikir nk nyorok je!)
Tapi disebabkan aku selalu kena marah sebab balik umah kotor siap seluar terkena air longkang and kadang2 terkene jackpot ade berudu masuk kat dalam kaki seluar ( sebab aku selalu lipat seluar, kaki seluar tu panjang sangat..... )

Aku selalu menyorok kat rumah kawan aku yang perempuan. Dan biasanya dorg xkan jumpe aku. Bile nak pukul 6.30 or 6.45 ptg aku balik n dorg bengang2 sbb x jumpe aku. ( Sebenarnya da kene marah ngan mama sbb main tggalkan aku..hahaha)

Bile balik, mama suruh mandi, tbe2 je aku rase lemah gemalai macam sotong Paul tu. Tak larat sangat2.
Maghrib masuk kul 7.20 mlm

Badan da macam nak lunyai sebab asyik main je. Akhirnye lpas mandi aku melepek kat depan meja makan. Family aku buat tak tau je sebab dorg tau nnt aku ngade2..akakakaka

Masuk je azan..aku mkn mcm org gile..mkn smpai kembung. Banyak kali abah pesan jangan makan kenyang sangat nanti x larat nk solat. Tapi aku degil. And....
Aku kenyang sangat lalu x larat nk solat jmaah...maka aku kene ceramah free dngan mama..hehehe

Dan begitulah keadaannya smpai aku darjah 6.


Bila masuk Form 1 aku da x heran dah. korg mkn la mcm mane pon aku wat derkk jek..ngahahaha

sesungguhnya aku merindukan zmn knak2..relax gler.. aku tgk budak2 skrg da x main mcm ktorg. main PSP, PS2, XBox, Gameboy, kecik2 da ade enset..
dorg da xde life.. kembalikan life dorg!



okey, ni betul. gamba ni mse aku form 1. mase ni aku msih rendah.sekarang aku lagi tggi dari akak aku..wakakaka

2 comments:

Minato said...

aww~ comel nye fadz.. haha

fadzlina said...

ahaahaha..thnx pahan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails