Pencanting tegar

9/4/13

Satu api, satu wajib jadi air.


Dunia berpasangan adalah satu dunia yang cukup berbeza dengan dunia single. Dan saya sedang merujuk kepada dunia 'perkahwinan/pernikahan'.

Seorang pernah memberitahu saya, " Jika saya sedang api, awak kenalah jadi air..begitulah sebaliknya"

Saya mengangguk tanda faham. Kononnya. Bila tiba praktikal, dia api, saya lagi api. Disebabkan enggan api lebih marak, dia mengalah. Dia jadi air. Ya, di akhir peperangan, saya yang cair. Air mata pasti mengalir. Menyesal sebenarnya. Heh.

Di dalam relationship, perlu ada persefahaman, tolak ansur, kadangkala perlu tahan perasaan tu.

Sebab itu ia dinamakan relationship. Related souls on one ship.

Perkara biasa di dalam perhubungan yang biasanya lelaki tak take note adalah hal period. Ya, haid.
Bukan lah anda perlu mengira hari ke apa. Takkkk.

Situasi 1:

P: "muka moody and not talking"
L: Ha, kenapa ni camni?
P: Biasa la pompuan bulanan ni. *Dalam hati just stop asking and pretend like nothing happen
L: Ha, itulah pompuan. Itulah modalnya.
P: ppffffftttttt!!

There you go. Mana2 perempuan pun, akan sangatlah MARAH dan BENGANG when a guy said that. What do you mean "itulah modalnya"?? Have you ever felt it? Have you ever experience it before?

saya sendiri secara peribadi sangat marah jika lelaki cakap, "Jangan ikutkan sangat, zikir banyak2"
FYI, kami yang perempuan ni bukan suka2 nak naik angin moody bagai. Its in the blood and we have tried our best to through it. Tapi, tak dinafikan juga yang terlalu mengikut perasaan.
BUTTT, it is a forbidden sentence  for a man to said that to a woman. Heartbreaker sangat ok.
Take a book or do some research bout it. Ask woman  ( when she's not period).


Situasi 2:

L: *moody face
P: You kenapa ni? Ok x?
L: Nothing * and sighed
P: Seriously? Macam ada problem je? Tell me.. Why?
L: Nothing. Buat cam biasa je.
P: Why? Nape cmni? Apa dah jadi? (and billions of question marks attacking the man)

I thought that only girls have that nothing-but-everything thingy. Ada lelaki macam tu jugak tau.
Lelaki, as ego as he can be, trying to look cool and macho by not telling off their problems. they kept to themselves and sulks be moody to everywhere they go.
Girls, take note please. Bila lelaki camni... just... let him be. Buat macam biasa. Tanya sekali j.. If the response is negative (no-no-asking) just do anything that will make him happy. Bila dah reda... then try slow2 tanya. Memang sakit hati dengan muka macam tu bila tanya buat bodo marah lagi but kena ada tolak ansur.


So, there you go. Lama tak menulis and everything went haywired. The ideas kept popping and my fingers weren't able to compete with the words made in my head.

To conclude, both guys and girls need some toleration and discussion session. If you can't accept your partner's flaws, then marry your own self. You would be satisfied as barnicle* cough (pick up word from Spongebob). Haha

Toodles guys. Till then. See ya.




3 comments:

TeTo YakSa said...

situasi2 tu.. mmg betuL berLaku .. hehehe

sed in said...

it's not raibow and butterfly,

it's about compromise :)

relationship. tanpa tolak ansur, everything gonna ruins.

CKB said...

Teto Yaksa: mmg based on true story bro. hehe

Shuk: Betul betul betul!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails