Pencanting tegar

7/30/11

Kenapa akuu???

Assalamualaikum buat pengunjung dan pembaca setia blog usang ini. Setelah sekian lama mendiamkan diri dari dunia blog, aku kembali dengan senyum menyinar di wajah. Ya, ada berita baik. ;)

AKU LULUS LESEN KETE WEIHHH!!!!
Alhamdulillah. Syukur setinggi2nya setelah beberapa kali gagal. Tolonglah jangan tanye berapa kali  kegagalan tu ok.

Pernah tak korang rasa macam apesal korang je dapat benda yang tak best?
Ok, sebagai contoh aku la. Aku da fail test JPJ buat keberapa kali ntah memang duit dah macam air.
Down gila. Ada budak first time amik terus lulus. Aku rasa cam nak lempamng je budak tu. Hahaha..emo habess.



But then aku terfikir. Mesti ada dosa yang aku buat kat Allah sampai Allah bayar cash kat aku. Takpun sebab Allah tahu aku mampu sebab tu Allah uji aku. Budak2 yg lulus terus tu aku perhatikan.

Andaian2 aku dalam kotak otak :

- maybe keluarga dia susah mana mampu nak bayar banyak2 kali yuran tu sebab tu dia lulus.
- maybe dye ada banyak masalah so Allah kurangkan beban dye dengan dye lulus test JPJ.
- maybe dye ade dugaan lain yang lebih besar.
- maybe dye ade kereta sendiri so dye da banyak practice.

dan bemacam- macam lagi andaian2 aku. Well, you know what..andaian2 ni sebenarnya membuatkan aku lebih tenang.. memikirkan mungkin dye lebih susah dari aku jadi aku patut bersyukur aku mampu nak bayar yuran JPJ ni.



Pernah jugak aku selalu bengang bila orang yang aku harapkan tiada bila masa aku perlukan. Laaagii besttt ( lagu MyVi ) bila dia tambah pulak luka kat hati yang sakit ini sambil direndan dalam cuka. Kadang2 rasa tak puas hati dengan family sendiri sebab kita macam takde hak nak bersuara. ( contoh je bai )



But then, aku mulalah dengan andaian2 aku..




- Maybe 'orang tu' tengah sibuk malas nak layan hal remeh temeh macam aku
- Maybe 'orang tu' ada banyak lagi masalah nak fikir
- Maybe ' orang tu' sebenarnya care tapi tak reti nak tunjuk
- Maybe 'orang tu' sendiri sedang memerlukan seseorang
- Maybe 'orang tu' sedang jauh lebih sakit hati dari kita
- Maybe ' orang tu' dah pernah melalui terlalu banyak ujian berat dahulu menyebabkan dye macam hati kering dengan kita.
- Maybe inilah dugaan besar yg Allah nak bagi upgrade iman kita

Ya, sentiasa bersangka baik. Kita rasa hidup kita tak adil. Orang lain dapat family bahagia tapi kita family hampeh gaduh pecah belah semua. Tapi who knows kan? Mana tahu sebenarnya kitalah yang Allah dah tetapkan jadi 'hero' dalam keadaan tu? Maybe usaha kita tu tak akan dipedulikan malah bakal diperlekehkan.. tapi lebih baik dari tak buat apa2 kan?
Mana tahu dengan usaha dan niat bersih kita itu keadaan yang sebelumnya kucar- kacir menjadi damai dan tenang sepertimana temangnya air di Tasik Chini?

Kadang2 kita rasa orang selalu tak adil dengan kita, tapi adakah kita benar tak pernah tak adil pada orang?
Kita berkecil hati dengan orang tapi pernahkah kita terfikir berapa ramai yang telah kita kecilkan hati mereka?

Bermuhasabahlah

Sempena kedatangan Ramadhan ini, sama- samalah kita melonjakkan kaki menginjak dan mengintai sinar bahagia ke SyurgaNya sana. Intai peluang redha dari Maha Esa.

Ingatlah, doa itu senjata mukmin. Dan Allah mana pernah tinggalkan kita. Kita aja yang selalu lupa.

Ada rasa malu tak?

6 comments:

kaizen said...

always think positive!! gud attitude!!!

*perlukn hati yg bersih supaya kite tidak mudah berprasangka buruk dgn insan lain...

latest entry 2 Benda yang Blogger TAKUT & Urban : Camera Paling CANGGIH

bUDaK nAKaL@pHiQUe said...

tetap ingin bertanya, dah berapa kali gagal test jpj??keh2~ *gurau, sila jgn emo*

kagum sbb entri y mampu membuka minda..dulu selalu salahkan takdir, tapi semakin menginjak dewasa, mampu utk berfikir dengan matang~

CKB said...

kaizen : yerp! think positive. ;)

CKB said...

afiq: tanye la CKB takkan jawab jugakk..hahaha

yup2, sentiasa ada hikmah di sebalik kejadian. ;)

Seksi Bani said...

salam..

ok, next time, tanya "why you" pulak.. hehe..


selamat berpuasa.

CKB said...

hehe
selamat berpuasa juga. ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails