Pencanting tegar

10/18/10

16 tahun dah kahwin! PERGH bebeh!

Salam alaik bakal zauj dan zaujah sekalian..ehehehehe

Hari ini aku bangun2 je tidur selepas rasa nak pengsan baca pathology, aku merewang2 membaca2 blog orang lain. Ada satu entry di blod seseorang yang bernama safiyyah itu kata ada orang yang umur 16 tahun dah kahwin!
Dan dia masih bersekolah, SPM pun tak lepas lagi!

And I was like.... http://www.emocutez.com

huhu

Ini lah saudari ema rahmah kita


Pergh bebeh. Aku masa umur 16 tahun belajar pun main2.http://www.emocutez.com
perghh..budak ni potong turn aku plak!

Dulu2 aku selalu mempersoalkan isu kahwin awal ni. Aku rasa kalau kahwin awal ni menggelapkan masa depan sebab kena ikut suami je kan. Hahaha. Betapa jahilnya aku.
http://www.emocutez.com

Tapi kini baru aku sedar, betapa indahnya Islam. Islam menggalakkan penganutnya kahwin awal supaya firstly dapat mengelakkan maksiat. Tapi fokus sebenar kahwin ni adalah untuk sama2 menguatkan kecintaan kita terhadap Allah. Menikmati cinta bersama kekasih hati yang telah Allah redhai.

Together worshiping Allah, seeking His pleasure

Ada orang kata, " kahwin awal? Macam lah dia tu dah terer nak pegang tanggunjawab besar tuh"
Well, kepada orang yang bercakap begini kat adik Rahmah kita tu,
     "  Allah tidak akan membebani hambaNya dengan ujian yang tak tertanggung oleh mereka. "

Mungkin dari segi lahiriahnya kita tengok adik Rahmah ni memang kebudak2 an. COME ON LAH! She's SIXteen for crying out loud! Tapi aku pasti, secara mentalnya sebenarnya adik ni telah pun bersedia untuk mendirikan rumah tangga dari segi agamanya, kefahaman tentang alam perkahwinan. Dan kerana itulah Allah mempercepatkan jodohnya. Alhamdulillah. Congrates akak ucapkan.

****


Ada orang pernah cakap kat aku;

                          " Faz ni sokmo tulis entry pasal kahwin. Faz memang nak kahwin awal ke?"

or 

" Asyik tulis pasal kahwin je. I doakan U bertemu jodoh yang soleh. Ameen "
( yang ni aiii like!http://www.emocutez.com )

Okey, menjawabkan kepada soalan yang pertama. Ramai orang kata, abes study dulu baru kahwin.
Well, sejujurnya aku beritahu. Aku tak kisah pun kahwin awal. ( Jangan tak kahwin dah la. harharhar )
Kerana bagi aku, perkahwinan itu kan perkara yang baik.. why nak lengah2kan. 

Cuma persoalan nya adalah..

Adakah aku/ kau/ kita semua sudah bersedia mentally, physically and agamanya?

Rezeki, jodoh, hidup dan mati kita semuanya sudah tertulis di Lauhul Mahfuz. Qada' dan qadarnya dan terang2 tertulis. Cuma, adakah kita mahu mengambilnya dengan cara syariah atau maksiat?
Allah dah kurniakan iman dan fikiran. Gunalah.

Apa2 pun, aku tertarik dengan nasehat adik ni;

Kalau nak cari suami untuk dijadikan pohon untukmu berlindung, maka carilah yang berIMAN bukannya berHARTA. cari jugalah yg elok budi bahasanya bukan sekadar elok paras rupanya. KENAPA? kerna sesungguhnya Allah menyeru kita mengejar cinta yg hakiki di akhirat sana dan bukannya cinta dunia yg fana ini. Suami merupakan saham mengejar ganjaran di akhirat sana. Berusahalah sebaik mungkin. Cintailah mereka kerana ALLAH SWT. sesungguhnya itulah cinta yg sejati. Janganlah menyemai cinta kerana nafsu semata, kelak kamu hanya merugikan diri sendiri.





Akhir kata, jangan lah salah faham ingat aku nak kahwin sangat. 
Aku pun tahu aku tengah belajar lagi. Tapi kan kita kena sentiasa bersedia betul tak?
Aku nak jadi cam mama aku. Tapi so far, aku rasa aku baru ada 5.78% dari 100% yang mama aku ada.
Haha..so..aku rasa belum cukup lagi.
InsyaAllah.
Doakan aku untuk teguh di jalan Allah, mencintai akhirat.
Ameen.

futnot : kecantikan adalah hak milik setiap insan.http://www.emocutez.com

4 comments:

pika said...

err..npe 5.78%??
(tbe2 ak trigt merit dati 4.75 tu..huhu)

fadzlina said...

haha..sbb aku tringat merit dati tuah..x logik sungguh

pika said...

haha..sngal tol
bt lwak ahh j***a nehh
lwak bodo

fadzlina said...

memang. j*k** yang melaram lebey

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails