Pencanting tegar

4/23/10

Award + Hindustan + Penghayatan Islam

adez..sejak menjak aku nk exam neuro..aku mmg x de mood nk hupdate medet ni..
skng exam neuro da abes..tp still xde mood..
aku pun x taw bile mood tu nk dtg
dye nk aku jemput dye ke???
kalo leh jemput mmg aku da jemput..tp mslhnye aku x taw pon umah dye kt ne..( hoi..merepek!)

semalam g blik Dati..merepek jp ngan dye bincang2 psl psembahan tuk dinner nnt
pastu dye kte tbe2
"nnt ko tgk la blog aku...ade bnde psl ko"

dlm ati aku>> " aku mls tgk blog dye sbb blog kaler ijaunye mnyilaukan mataku"
lalalalala

so arini aku bukak blog dye.. *smbil pkai shades mngelakkn ksilauan khijauan*

jeng3!!!!!

wawawa
Dati!u r my bestest preennn kozmet kopimet n segale met2 yg ade kt dunia nih!! ( tibe2 )
harharhar

beliau telah memberi award kepadaku..lalala



ecececehhhh....BLOGGER SEMPOI tuuuu
adez..blog aku ni bkn cm blog ko Dati..merepek sne sini..(eh2..aku kutuk ko ke?sory2!!)

blog aku ni byk madahan..prosa tradisional ala2 komsas sehijau warna daun mse kite Form 1 dlu..haha
kepada yg x berjiwa prosa, artistik serta klasik cm aku ni akn mndapati blog aku ni xlebih dr blog luahan rse jiwang merewangg
hehe

namun, pedulik hape! waklu! *smbil muncungkan bibir*
lalalalal

adezzz

tadi aku g bilik ecot
tgk cter hindustan
da lme x tgk cter hndustan..last cter hindustan yg aku tgkadalah tyme matrik iaitu cter BLACK


citer ni mmg gmpak
menceritakan ttg Michelle McNally lakonan Rani Mukherji seorg buta, pekak dan bisu namun mempunyai kecerdikan yg tinggi

manakala Debraj Sahai yakni Amitabh Bachchan merupakan seorang alkoholik yg mletakkn komitmen nye sebagai seorang guru kepada si buta tuli ini.

kisah mereka begitu menyayat hati apabila melihatkan kegigihan seorang lelaki yang tiada pertalian langsung dengan seorang ank gadis begitu komited dan penuh kasih sayang mengajarkan erti kehidupan kepada Michelle sehingga Michelle yg cacat itu mampu memasuki dan akhirnya graduate di sebuah universiti.

aku sangat menganjurkan korg2 semua tgk cter ni..best..aku nanges~~

ehem~
berbalik kepada cter hindustan yg aku tgk kt bilik ecot td, cerita tersebut adalah bertajuk My Name is Khan


ya.teraju utama filem ini ialah Shah Rukh Khan yg memainkan watak Rizwan Khan; seorang autistik serta lelaki berketurunan India yang beragama Islam.
di dalam filem ini menunjukkan simptom2 serta karakter2 bg seorang autism
aku sgt berbangge kerana nampaknya informais ttg autistik ini semakin meluas.
harapnya selepas masyaakat menonton filem ini mereka dapat memahami situasi n menerima warga autism

filem ini menekankan tentang jihad seorang Muslim dalam menegakkan kebenaran
namun bukan dalam keganasan kerana jelas sekali Islam bukan lah agama yang mengajarkan keganasan
namun jihadnya begitu lembut penuh kasih sayang menegakkan pendirian agama Allah di dalam hatinya

" My name is Khan.. and Im not a terrorrist "

Rizwan Khan merupakan seorang yang jujur namun dia tidak dapat mengekspresikan perasaannya kerana sifat autismnya itu
dia berani menyatakan yang dia seorang Islam
tak malu bersolat di tengah desert dalam pandangan orang2 yang bukan Muslim
kerana padanya...niat itu yang utama

di sini sedarlah aku betapa kurangnya aku
betapa lemahnya aku
tertanya2 andai semangat jihad itu tertanam di dalam diri
takut andainya Muslim atas nama saja
penghayatan zero

namun begitu terdapat kelemahan pada filem ini..
tidak ingin aku huraikan kelemhan tersebut.. jadi kalo nk tahu
sila tengok cerita ini


akhir kata, sama2 lah kita mencuba memperbaiki diri dari hari ke hari
=D
salam

2 comments:

idAti mALek said...

oi mngata aku..
tendang kang...

tau la ko suka prosa klasik, aku suka prosa moden~

fadzlina said...

akakakaka

=D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails