Pencanting tegar

8/4/11

Bersyukur tak cantek tak kaya

Assalamualaikum

Oh hai!
Hari ni aku buat tart strawberi berbadam.Ya..... pertama kali buat pastri yang sememangnya sejak azali aku PALING BENCI buat pastri. Kenapa? Renyah! Leceh sangat.
Dannn.... begitulah rupa Tart Strawberi Berbadam aku. Pastri aku rapuh sangat dan rasa tepung je manakal based inti tu buat aku rasa loya. Rupanya kena taruk esen vanila bukan esen badam ye kawan- kawannnn...

Okeylah kengkawan, back to the topic. Aiceh komee sepiking London pulak aihh..hakhakhak.
Kadang- kadang atau sememangnya lumrah agaknya, manusia ini sememangnya selalu rasa tak bersyukur.

Yang gemok nak kurus, yang kurus nak gemok
Yang hitam nak putih, yang putih nak hitam
Yang menggerutu nak halus, yang halus nak menggerutu

So, macam2 pesen la manusia ni kan. Tak payah citer jauh2 nun ke bandang Bedah sana... meh sini aku cerita pasal diri aku je lah.

Aku ni sememangnya telah dilahirkan dengan rupa paras dan anggota yang sempurna ( Alhamdulillah ). Aku ni biasa- biasa aja tak adelah cantik mana kulit tak halus tak gebu tak mulus segala lah. Bak kata orang, hidung tak mancung pipi tembam gedabak gitu.
Dan aku selalu rasa rendah diri bila tengok orang lain. Aku selalu rasa aku ni tak cantik, huduh, sebab tuorang tak nak pandang aku ( esp guys ). Semakin aku meningkat dewasa, keinginan untuk menjadi cantik semakin membuak- buak bagai raksa yang mengamuk di dalam perut bumi. RAWR!
Maka..... aku buat pembedahan plastik. Eh eh!! Tak adalah woiii... aku tak buat pun..

Aku baca majalah kecantikan dan sedia untuk improve diri aku.
Bila semakin dewasa..semakin rasa matang.. semakin rasa tinggi ( ah? HAHAHAHA.. perasan2! )
baru aku sedar.. aku ni sebenarnya cantik jugak. hahaha

maksud aku.. diri aku yang Allah telah ciptakan ini cukup cantik. Mungkin hidung aku tak semancung Karisma Kapoor, kulit tak secerah dan semulus Fasha Sandha, suara tak semerdu Siti Nurhaliza dan jasad tidaklah setinggi Elain Daly. Tapi, aku cantik sudah diciptakanNya. Syukur sangat Alhamdulillah.

Nak tahu bagaimana aku mula rasa macam ni? Haa.... ianya bermula sejak akak aku cakap masa kami sedang berborak2 sambil lipat kain depan TV.

Angah : Hekceli, kita kena bersyukur tau kaki kita tak cantik, muka tak lawa sangat tau.


CKB : Hurmm ( dalam hati, awatnya?? )


Angah : Yelah,, cuber kau bayangkan kalau kita ni cantik macam artis2 nun.. kulit halus putih gebu cun segala.. mesti kita nak dedahkan kaki kita pakai shorts, tunjukkan bahu mulus pakai singlet.. tunjuk rambut tunjuk segala. Kan?

Tiba- tiba mama mencelah


Mama: : Itulah tandanya Allah sayangkan korang. Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya. Dia tak mahu korang buat dosa so dia bagi korang camtu..takdelah korang nak terbukak2.

bayangkan CKB pakai camni.. haaa... terjojol bijik mata kau~~


Kan?

Dulu, masa zaman muda mudi remaja remaji darah panas lagi.. aku selalu macam nak benda mahal2..apa orang ada.. aku pun kalau boleh nak jugak ada..  tapi aku diamkan aje sebab aku tahu keluarga aku bukan orang senang sangat. So, aku selalu cam berangan kalau aku kaya.. kalau akuada family angkat yang kaya raya.. kalau aku ada boyfriend kaya.. kalau aku ada talent yang hebat dan dapat buat duit sampai aku jadi kaya... kan best?

Kemudian, bila aku dah masuk matriks, masuk U.. aku lihat pelbagai jenis ragam manusia. Yang kaya, yang tak kaya.. yang sederhana.

Kemudian, aku teringat masa perbualan aku dengan Asri. Tak pasti Asri ingat lagi tak conversation ni tapi ni lebih kurang la isi pati prbualan kitorang.

Asri : Asal ko reject dye weh? Dia tu hensem, baik.. haaa kaya. Banyak duit weh.. dah la da keje.. senang hidup ko. Senang ko nak shopping sakan kan? Hahaha


CKB : Ngekk ko. Ntahla, aku tak suka lah kaya2 sangat ni.


Asri : Pesal? Ko takut ko tak mampu handle nafsu materialistik ko? HAHAHA


CKB : Sengal ahhhh. Pangg ko kangg ape tak dapat. Bukan apa, sebenarnya kan.. aku bersyukur sangat aku dilahirkan dalam keluarga yang taklah senang sangat dan nak kata susah pun.. biasa je lah adala juga benda nak di makan. Dulu, hidup kitorang boleh tahan sesak.. apa benda minta tak payah harap nak dapat jam2 tu.. benda tu akan dapat..tapi tunggulah mungkin 5 tahun akan datang camtulah.. TV kecikkk je sampai member aku datang umah tegur, " keciknye tv ko faz cmne ko tengok TV?"


Masa kawan aku tegur tu baru aku tahu TV umah aku kecik. And we have faced quite hard times to be at this stage. Bila aku terkenang masa dulu- dulu, buat aku bersyukur sangat dengan kehidupan sekarang.. walaupun sekarang masih ada masalah kewangan here and there, tapi rezeki tu ada ja.. Allah memudahkan selalu urusan kami. Jadi, ia buat aku sedar.. duit bukan segalanya. Walaupun kami tak kaya.. kadang2 problem dengan duit..tapi kami masih happy. Rasa senang hati. Duit tu kalau bagi dalam skala hidup kepentingan antara 1 hingga 5 di mana 1 adalah paling penting dan 5 paling kurang penting.. duit tu di tempat ketiga.


Paling utama? Keberkatan daripada Allah SWT.

***********

Secara kesimpulannya, setiap apa yang berlaku adalah semuanya rancangan Allah yang Maha Bijaksana.
Jangan selalu merungut tentang kehidupan kita.. sebab setiap satu daripadanya bukanlah satu kesilapan... tapi satu pengajaran.
Kalau ada orang buat taik dengan kita, jangan kita baling balik taik tu kat dia.. sebab tangan kita gak yang kotor nanti..sebaliknya kita bersihkan ajelah taik tu dengan senyuman ikhlas. komfem dia segan nak bagi taik lagi. :)

Maka, bersyukurlah dengan setiap kepahitan yang kita  terima.. kerana di hujung kepahitan itu kita akan mengukir senyuman.

Sama dengan pahitnya koko... tetapi setelah koko itu diproses dengan lama.. ia membentuk coklat yang sedap dan manis. Kan?

Rindu KMPK. ;)

Seindah- indah kehidupan.. indah lagi syurga akhirat. ;)

4 comments:

jiha rai kinah ija said...

:)

singgah sini

http://belogkitaorang.blogspot.com/2011/08/buletin-utama.html

Seksi Bani said...

syukur ngan apa yg ada... hehe..


p/s: kulit Siti lagi mulus dari kulit fasha sandha ler... kekekeke...

CKB said...

jiha : =)

CKB said...

SB : yup2, yeke? mne SB tahu? haaaa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails